Het is altijd mijn wens geweest om in het buitenland te werken en mensen in moeilijke omstandigheden te helpen en te steunen, zoals gehandicapten, vluchtelingen en vervolgde christenen. Daarom heb ik HBO-V gedaan en Culturele Antropologie en Arabisch gestudeerd. Ik heb stage gelopen en onderzoek gedaan in Hongarije, Zwitserland en Zuid-Afrika. 

Ik ben graag vertegenwoordiger van Jezus Christus in de Arabische Wereld. In 1996/97 heb ik bijna 11⁄2 jaar op de Westbank gewerkt in een Palestijns huis voor gehandicapten. Daarna heb ik 8 jaar in Nederland in de gehandicaptenzorg gewerkt, zowel op woongroepen als bij dagbesteding. Sinds 2006 werk ik in het Midden-Oosten. Nu als verpleegkundige in een christelijk ziekenhuis in het noorden van Jordanië. 


Christelijk Annoor Sanatorium for Chestdiseases 

Annoor biedt plaats aan 56 patiënten. Het ziekenhuis heeft ook een polikliniek, een sanatorium en een mobiele tandartspraktijk die de woestijn in trekt. Annoor startte 40 jaar geleden als TBC-sanatorium maar behandelt nu ook andere luchtwegziektes en diabetes. Daarnaast geeft het ziekenhuis gezondheids-voorlichting en vertelt het evangelie. Annoor is erg populair door de goede zorg en liefde voor patiënten.

Het gebouw staat in Mafraq, heel afgelegen in de woestijn van Jordanië, zodat er ook voor bedoeïenen gezondheidszorg is. Margreet gaat elke woensdag naar een kleine kliniek in Mansieh al Giaath, nóg verder in de woestijn, en ziet daar 30-60 patiënten per keer. 

Annoor herbergt meestal 10-20 patiënten met TBC. Veel patiënten komen speciaal uit Irak, Noord-Soedan, Jemen, Syrië en Libanon. Ook zijn er veel gastarbeiders uit Bangladesh, Pakistan, Filippijnen, Indonesië en Sri Lanka die in fabrieken of de huishouding werken. 


Brede hulpverlening 

De polikliniek ontvangt dagelijks 40-80 patiënten, waaronder veel Saudiërs. In het sanatorium verblijven patiënten met astma, diabetes of TBC. TBC-patiënten blijven 2-6 maanden, anderen een maand. Het personeel verzorgt en behandelt hen, maar geeft hen ook voorlichting over diverse ziektes, behandeling ervan, goed medicijngebruik en ze leren mensen om gezond te leven.

De meeste diabetici gebruiken suiker en weten niet hoe schadelijk dat voor hen is. Veel ouders roken in huis terwijl hun kinderen ernstig astma hebben. 


Evangelie in onbereikte gebieden 

Het is een wonder dat het christelijke centrum nog steeds open is in dit moslimland. In de wachtkamer draait de Jezusfilm en de patiënten komen – meestal allemaal! – elke middag bij elkaar voor een Bijbelverhaal. 

De schaal waarop dit ziekenhuis onbereikte stammen bereikt is uniek in de Arabische wereld. Bijna dagelijks nemen mensen uit Saudi-Arabië christelijk materiaal mee naar huis. Mensen die genezen zijn van TBC nemen Gods Woord mee naar zeer afgelegen gebieden in Noord-Soedan en Jemen.