Kwarteldienst van Waarde

Kwarteldienst van Waarde

26 maart 2018 Jan Peter

"Ik zag je donderdag 15 februari op TV in de Keuringsdienst van Waarde met een kwartel in je hand!"

Hoe ik daar terecht kwam?
 
Marleen heeft al ruim zeven jaar een kwartelei bedrijfje. Het begon achter ons huis in Oud-Zuilen maar na de verhuizing hebben we geen kip of kwartel meer thuis. De diertjes leven nu op zorgboerderijen en in het Julianapark. De eitjes die ze produceren, verzamelt, verpakt en verkoopt Marleen. Supermarktketen MARQT is de grootste afnemer. Gemiddeld zo'n duizend eieren per week.

Dit alles levert geld op waarmee we proberen in Uganda vrouwen te helpen een eigen kwartelei handeltje op te starten. 'A money-generating backyard business' 

Marleen helpt mij mee dominee te zijn. Wie heeft nog nooit een mail van haar ontvangen om een bezoek af te spreken? Zijn we samen nog nooit bij je op bezoek geweest? Mail haar!
Zo help ik haar mee met haar bedrijfje en ben ik haar woordvoerder.

Toen de redactie van de Keuringsdienst van Waarde ons benaderde via de mailbox van de website 'Kwartels voor Afrika' waren we niet zo happig om mee te werken. Het kost je veel tijd en het levert voor Uganda, waar we het allemaal voor doen, meestal niets op.
Toen echter bleek dat in Nederland alleen Marleen's handel de enige én de echte scharrel kwartel eieren op de markt brengt, konden we niet wegblijven. Toen ik in het binnenhok van het Julianapark moest uitleggen waarom we met Pasen eieren eten, ik over nieuw leven begon en van de opstanding van Jezus vertelde, zei de cameraman:

“Maar het is toch gebleken dat dat van Jezus helemaal niet waar en nooit gebeurd is?” Ik keek ik hem aan, recht in de camera en vroeg of de camera nog liep(dat was zo) en zei: “Er is meer historisch bewijs voor Jezus, voor zijn kruisiging en opstanding dan voor de onthoofding van Van Oldenbarnevelt. Kijk dit vanavond nog maar eens terug.”
“O sorry,” zei de vriendelijke man. 
“Geen punt,” zei ik. “Graag leg ik uit dat de basis van het christelijke geloof historisch en feitelijk is, zal ik doorgaan?"

Dat hoefde niet.

In Uganda heeft 'Quails for Africa' momenteel twee fulltimers in dienst, ze zijn begin 2018 actief in zeven regio's en hebben contact met zeventig oma's die samen twintig omagroepen vormen. Er zijn in totaal zeshonderd dieren(inclusief kuikens) en honderdzestig eieren per dag.
Vorig jaar was de omzet €5500,-.
 
JP deelt graag de wonderlijke dingen die hij tegenkomt in zijn leven als dominee. Dit doet hij geregeld in zijn nieuwsberichten op de de website van de Opstandingskerk.